Gå til innholdet
Annonser
phonak Vestfold Audio AS

Driver turgruppe for yngre med demens

11.09.2023

Marit Kvamsø har alltid vært glad i friluftsliv og jogging. Selv om ergoterapeuten kaller seg utslitt trebarnsmor, elsker hun prosjektstillingen i Vennesla kommune, der hun organiserer og leder toppturer og rundturer for spreke deltakere med demens. De er fra 50 til 70 år gamle, og setter stor pris på turene i området, som gjennomsnittlig er på seks kilometer.

– Jeg trives med å jobbe med eldre. Min far fikk demens, så jeg har et litt spesielt forhold til sykdommen, sier ergoterapeut Marit Kvamsø, som synes hun har fått kremjobben. Foto: Per Arne Kvamsø

– Jeg trives med å jobbe med eldre. Min far fikk demens, så jeg har et litt spesielt forhold til sykdommen, sier ergoterapeut Marit Kvamsø, som synes hun har fått kremjobben. Foto: Per Arne Kvamsø

Av Jartrud Høstmælingen  

Kvamsø startet i jobben i januar. Etter først å ha tatt en prat med de yngre personene i kommunen som er diagnostisert med demens, fant hun ut at fellesnevneren deres var turglede. Slik ble ideen født.

– Noe av det første jeg gjorde som nyansatt, var å ta en tur til Kløverhagen i Kristiansand for å lære av dem. Dagsenteret har et eget tilbud til yngre personer med demens, og gåturer er blant aktivitetene de tilbyr, så ideen min ble ikke tatt helt ut av det blå, forteller hun.

Hun kombinerer 40-prosentstillingen for kommunen med en stilling som nettverkskoordinator rettet mot seniorer ved Frivilligsentralen i Vennesla.

– Vi har vært heldige med været på alle turene, og når det blir kjøligere tar vi med stormkjøkken. Det er en fantastisk følelse å ta rastepausen på en topp i solskinnet og skue utover det glitrende havet. Det viktigste er at vi skal ha det trivelig. Det betyr mye for dem å ha en arena der de slipper å komme til kort på grunn av kognitive utfordringer. De er virkelig noen flotte folk. Alltid positive, hjelpsomme og fulle av humor. Vi ler masse på turene.

Annenhver uke bytter de på med å gå henholdsvis en og to turer. Kvamsø henter og bringer, og noen ganger går kjøreturen til turstier lenger unna, som til Kristiansand eller Mandal. – Fysisk aktivitet er positivt for personer med demens, og jeg håper kommunen forlenger dette tilbudet utover prosjektperioden. Det er fint å ha meningsfulle aktiviteter å fylle dagene med, som fort kan bli veldig lange for dem, forklarer Kvamsø.

Kvamsø legger opp til nye turer hver gang, så sant det er mulig. Appen UT er i flittig bruk som turplanlegger. Hun sørger for kaffe, niste og sitteunderlag, mens deltakerne har med drikkeflaske. Foto: Marit Kvamsø.

 

Copyright © 2024 Ergoterapeutene

Norsk Ergoterapeutforbund
Stortingsgata 2, 0158 OSLO
Tlf: 22 05 99 00
Epost: post@ergoterapeutene.org

Ansvarlig redaktør:
Else Merete Thyness
E-post: emt@ergoterapeutene.org
Mobil: 95 73 93 13

Annonseansvarlig:
Erik Sigurdssøn
E-post: erik@addmedia.no
Mobil: 90 03 09 43

Ergoterapeuten er medlem av
Fagpressen

Personvernerklæring

Til Ergoterapeutene.org

Ergoterapeuten er utgitt av
Norsk Ergoterapeutforbund
www.ergoterapeutene.org